.. aneb fritovaný dušený bůček. Tradiční pokrm z provincie Ťiang-su a Če-ťijang připravovaný na oslavu nového čínského roku.
Co budeme potřebovat?
Vepřový bok bez kosti – 1 kg
Jarní cibulka – 2+1 kus
Zázvor – 3+5 půlcentimetrových plátků
Shao Xing – 2+1 lžíce
Cukr – 2 lžičky
Sójová omáčka – 60 ml
Badyán – 4 hvězdičky
Ledová voda (klidně i s kostkami ledu)
Olej – 1–2 litry podle nádoby a podle velikosti boku
Směs vody a tapiokového škrobu v poměru 2:1
Jak na to?
1. V hrnci přiveďte k varu cca 2 litry vody Mezitím do druhého hrnce dejte bok kůží dolů, zahřívejte na vyšší střední stupeň. Jakmile se dno hrnce začne zahřívat, třete kůží boku tak, aby pustil sádlo. Poté zalijte horkou vodou tak, aby byl bok celý ponořený. Přidejte dvě překrojené jarní cibulky, 2 lžíce Shao Xing a pět plátků zázvoru. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte 30 minut.
2. Bok vyndejte a osušte. Do čistého hrnce nalijte olej a začněte zahřívat na vyšší střední stupeň. Vložte opatrrně bok a fritujte dozlatova. Občas obraťte. Nejlépe, dokud se na kůži nezačnou tvořit bublinky.
3. Bok přendejte do mísy s ledovou vodou tak, aby byl zcela ponořen. Dejte na 24 hodin do lednice, aby zkřehl.
4. Po 24 hodinách bok vyndejte, pokrájejte na centimetrové plátky a naskládejte do misky. Zalijte lžíci Shao Xing, sójovou omáčkou, posypte cukrem, přidejte překrojenou jarní cibulku, badyán a 5 plátků zázvoru. Misku postavte na napařovací síto nebo bambusový pařáček a duste 6 hodin.
5. Po šesti hodinách vyndejte a šťávu z misky nalijte do pánve. Zahřejte a zahustěte vodou se škrobem.
6. Bok překlopte na talíř a zalijte omáčkou. Podávejte s rýží a pak choi nebo zeleným salátem.
7. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat