19 února 2021

🇯🇵 Tonkatsu 🇯🇵



Tonkatsu je složeninou slov "ton", tedy vepřový a "katsuretsu" zkráceně "katsu", tedy řízek. Jestliže vám připomíná řízek v trojobalu řízek, nejste zase tak úplně vedle.
   Historie tonkatsu se začíná psát v druhé polovině 19. století během éry Meiji, kdy se Japonsko otevřelo okolními světu. To mimo jiné vedlo k otevření řady restaurací, kde se podávali evropské speciality. Právě "côtelette de veau", francouzskou variantu vídeňského řízku, byl předveden v Japonsku poprvé v roce 1899 v restauraci Rengatei.
   Přes počáteční obtíže jako shánění strouhanky a hledání vyvážené chuti tak, aby sedlo Japoncům, se v průběhu 20. století původní recept upravil, tudíž se můžeme setkat typicky s tempurou (případně i s kombinací mouka/rozšlehané vejce), klasickou strouhanku nahradila panko strouhanka a fritovaný je v oleji. Původní côtelette de veau byl smažen na másle. Přílohou tonkatsu je typicky strouhané zelí, rýže a neodmysitelná tonkatsu omáčka.
Recept na tonkatsu omáčku v odkazu - tonkatsu omáčka

Co budeme potřebovat?
Vepřová pečeně (nebo krkovice) - nakrájená na plátky o tloušťce 2-3cm
Vejce - 2-3 vejce
Hladká mouka
Panko strouhanka
Sůl
Pepř
Olej na smažení - 1 litr
Sezamový olej - 4 lžíce

Na přílohu:
Zelí (případně ledový salát) - nastrouhané na nudličky
Cibule - 1/2 střední, nakrájená na půlměsíčky
Listy perily - 3 kusy, nakrájené na proužky

Jak na to?
1. Řízek jemně naklepejte, vrchní okraj můžete zlehka nakrojit. Osolte a opepřete z obou stran. Poté dejte do lednice na několik hodin, idálně přes noc oschnout. 
2. Obalte v mouce, poté v rozšlehém vejci a pečlivě obalte v panko strouhance. Vždycky hezky upechuji, aby mi vznikla pěkná krusta.
3. Ve vyšší rendlíku rozpalte olej na smažení spolu se sezamovým olejem a ofritujte dozlatova z obou stran. V průběhu fritování vyndejte na chvilku řízek z oleje, vyberte strouhanku a poté řízek vraťte do oleje. Jakmile má krásnou, zlatavou krustu, vyndejte ho na papírovou utěrku, opět vyberte z oleje strouhanku a pokračujte s dalším řízkem.
4. Než se pustíte do fritování, nastrouhejte si zelí, na tenké půlměsíčky nakrájejte cibuly a na tenké proužky listy perily. Vše propláchněte přes cedník a poté dejte do misky s vodou. Před podáváním sceďte.
5. Vepřové tonkatsu podáváme s rýží, pokrájeným zelím, okurkou a další zeleninou. Řízek polijte omáčkou na tonkatsu.
6. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky