19 února 2021

🇰🇷 Bibimbap 🇰🇷




Bibimbap je národní jihokorejské jídlo a je jedním ze základních pokrmů z jihovýchodní Asie. Rád se k němu vracím, protože je to taková jednoduchá kompletačka, co neomrzí, a dá se dělat ve spoustě variant. "bibim" míchat a "bap" vařená rýžem takže míchaná rýže

Co budeme potřebovat?
Vařená rýže - 500g
Seazmový olej - 1 lžíce na vytření misky a trošku na finální zálivku
Pražený sezam - trošk na posypání
Gochujang - 1-2 lžíce
Vejce - vždy na jednu misku jedno na volské oko


Než se pustíme do kompletace bibimbapu, připravíme si jednotlivé přílohy:
Yukhoe
Co budeme potřebovat?

Libové hovězí maso (příp. vepřové) - 250g, nakrájené na tenké nudličky
Sójová omáčka - 1 lžíce světlé sójové omáčky
Česnek - 2 stroužky, pasírované
Med - 1 lžička
Sezamový olej - 1 lžíce
Jak na to?
Ingredience dejte do misky, sméchejte a dejte stranou. Pokud použijete hovězí maso, nemusíte ani tepelně upravovat asi jako tatarák. Pokud však chcete tepelně upravovat, tak na vyšší střední stupeň orestujte na troše oleje.


Sigeumchi-namul - špenátová příloha
Cobudeme potřebovat?

Listový špenát - 250g, propraný
Česnek - 1 stroužek, pasírovaný
Pražený sezam - 1 lžička, může být i lehce podrcený
Sezamový olej - 1 lžíce
Špetka soli na dchucení
Jak na to?
Listový špenát cca 20 sekund oblanšírujte ve vroucí vodě. Sceďte a přendejte do ledové vody. Opět sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu. Vymačkaný špenát překrájejte nahrubo a dejte do misky s ostatními ingrediencemi. Promíchejte a dejte stranou


Kongnamul muchim -  příloha ze sójových klíčků
Co budeme potřebovat?
Sójové (případně mungo) klíčky - 1 velká hrst - asi 150g
- kdysi se mi celkem osvědčilo použít místo klíčků kedlubnu, takže jesti ji použijete, já to na vás nepovím 😏
Voda - 500ml
Česnek -  1 menší stroužek, pasírovaný
Pražená sezam - 1 lžička
Sezamový olej - 1 lžíce
Sůl na dochucení
Jak na to?

Do ohřáte vody přidejte klíčky a cca 10 minut považte. Poté klíčky vyndejte z vody, propláchněte studenou vodou. Přebytečnou vodu vymačkejte. Dekte klíčk do misky a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Dejte stranou.
Malý tip:
Vodu z klíčků nevylévejte. Pár klíčků v ní nechte. Přisypte daši, nechte probublat a přisolte amčovičkovou či rybí omáčkou. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a méně pálivou čilipapričku, chvilku potáhněte a můžete podávat jako polévku na přílohu k bibimbapu.


Musaengchae - příloha z bílé ředkve
Co budeme potřebovat?
Bílá ředkev - 100g, nakrájená na tenké nudličky
Gochugaru - 1 lžička
Rybí omáčka - 1 lžička
Pražený sezam - 1/2 lžičky
Česnek - 1 stroužek, pasírovaný
Med - 1 lžička
Sůl špetka
Jak na to?
Nakrájenou ředkev zlehka prosolte a promíchejte. Dejte stranou aspoň deset minu. Poté vymačkejte přebytečnou vodu, přendejte do misky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Dejte stranou.


Ostatní zeleninové přílohy - souhrnný recept:
Co budeme potřebovat?

Mrkev - 1 kus, nakrájená na tenké nudličky
Cuketa - -1 kus, nakrájená na tenké nudličky
Kapie - 1 kus, nakrájená na tenké nudličky
Hadovka - nakrájená na tenké půlměsíčky
Sezamový olej
Olej
Pepř
Sůl
Jak na to?
V jednoduchosti, zeleninu, každou zvlášť, lehce posolte a promíchejte se solí. Nechcte aspoň 10minut. Poté přebytečnou vodu vymačkejte. V pánvi rozpalte olej a každou zeleninu zlehka porestujte. Můžete lehce dochutit pepřem. Poté dejte zeleninu do misek, kde ještě můžete dochutit sezamovým olejem.


A konečně bibimbap:
Jak na to?
1. Vemte si pořádnou misku. Tu vytřete sezamovým olejem. Na dno vložte horkou rýži, na kterou nskládejte přílohy, které jste si připravili. Doprostřed dejte volské oko, případně jenom syrový žloutek. Přidejte lžíci gochajngu, posypte praženým sezamem a zakápněte sezamovým olejem. Pokud jste z vývaru z klíčků udělali polévku, servírujte do zvláštní misky. No a kimchi si samozřejmě můžete taky nandat. 👍😉
2. Vše důkladně promícháme, protože bibimbap je především míchaná rýže.
3. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky