Přiznávám, asi to není ta nejfotogeničtější omáčka na světě. Ovšem, když jí dáte šanci, rozhodně vás nezklame. Jedná se o hutnou variaci na worcesterovou omáčku a po létech si už ani obyčejný řízek nedovedu představit bez sladkokyselé chuti tonkatsu omáčky. Recept, který níže naleznete jsem si trochu přizpůsobil podle vlastních potřeb a ingrediencí. Každopádně, chutná skvěle. 😀
Co budeme potřebovat?
Cukr - 150g + 2 lžíce
Větší cibule - 1 nakrájená nahrubo
Mrkev - 1 nakrájená nahrubo
Jablko - 2 zbavené jádřince a nakrájené nahrubo
Cibule - 1 nakrájená nahrubo
Sušené švestky - 6kusů, nakrájené nahrubo
Bobkový list - 3 kusy
Muškátový květ - 1/4 lžičky, nastrouhaný
Mletý hřebíček - 1/2 lžičky
Rýžový ocet - 50ml
Drcená rajčata - 300ml
Červené víno - 100ml
Worcestrová omáčka - 2 lžíce
Sójová omáčka - 50ml
Tmavá sójová omáčka - 2 lžíce
Jak na to?
1. V pánvi smíchejte 150g cukru se čtyřmi lžícemi vody a na vyšším stupni vytvořte tmavý karamel. Samozřejmě, nemíchat, aby se karamel povedl.
2. Přilijte 150ml vody, rozmíchejte karamel a přidejte všechny ostatní ingredience. Přiklopte a duste na střední stupeň cca 30 minut. Občas promíchejte.
3. Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Poté vyndejte bobkový list, přendejte do mixéru a rozmixujte. Pokud je směs stále hrudkovitá, protlačte přes plátno. Omáčku, kterou nepoužijete hned, můžete dát do uzavíratelné nádoby. V lednice vydrží až tři měsíc. teda, jestli ji držív nespořádáte.
4. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat