19 února 2021

🇰🇷 Kimchi Jjigae 🇰🇷

 



Jestli máte rádi českou zelnici nebo dobrý segedín, pak zkuste kimchi jjigae. Jjigae, v překladu dušenina či hutná poévka, je nedílnou součástí korejské kuchyně jako příloha (banchan) nebo hlavní chod. A právě ta z kimčchi je asi ta nejtypičtější. Chutná, zahřeje, posilní a dodá potřebné vitaminy.

Co budeme potřebovat?
Kimčchi (aspoň 3 týdny uleželé) –500g, zbavené šťávy
Šťáva z kimčchi - 150ml
Vepřové maso – 500 g – ideálně tučnější, použil jsem bůček bez kůže nakrájený na cca 2 cm hranolky
Rýžová voda - 200ml
Daši nebo masový vývar - 500-750ml
Cibule - 1 střední, nakrájená nahrubo
Jarní cibulka – 4 kusy, 3 kusy nakrájejte na šikmo a jeden na slabá kolečka
Gochugaru (chilli na kimčchi) – 1 lžíce
Gochujang - 1 lžíce
Sezamový olej - 1 lžíce
Tofu - 300g, nakrájené na menší plátky, opláchnuté
Cukr - 3 lžíčky
- tady je to krapet volitelné, protože kyselost se hodně odvíjí od stáří kimčchi
- zároveň, někdo má ráději sladší a jiný kyselejší zelnici. Zkrátka, hrajte si s chutěmi.
Sůl - 1 lžička

Jak na to?
1. V rendlíku si připravte vývar.
2. Mezitím do pánve navršte šťávu z kimčchi, vymačkané kimčchi, pokrájený bůček, cibuli, jarní cibulku nakrájenou na šikmo, cukr, sůl, gochujang, gochugaru a nakonec sezamový olej.
3. Několikrát propláchněte rýži. Napoprvé vodu vylejte. Obsahuje špínu. Od druhého oplachu rýžovou vodu odléjte. Bude se nám hodit jako základ na zelnici.
4. Do pánve přilijte rýžovou vodu, horký vývar, přiklopte a zahřívejte na vyšší střední stupeň. Jakmile to v pánvi začne vřít, duste cca 10 minut.
5. Po 10 minutách pokličku nazdvihněte a směs zlehka promíchněte. Pokud byste měli pocit, že se směss příliš vyvařila, přilijte trochu vody. Na hladinu naskládejte tofu a za pomocí lžíce ošplíchněte tofu. Přiklopte a duste ještě 10 minut.
6. Poté odklopte, posypte na kolečka nakrájeou jarní cibulkou a vypněte plotýnku.
7. Podávejte s čerstve uvařenou rýží a klidně si dopřejte i nějaký ten banchan.
8. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky