I když je název japonský, teriyaki omáčka, jak ji známe, vznikla ve Spojených státech amerických v restauracích japonských přistěhovalců. V zásadě se jedná o mix sójové omáčky, zázvoru a cukru.
A na chuť? Do rána nevydrželo. Co dodat. 😂
Co budeme potřebovat?
Kuřecí prsa či stehenní řízky - 500g, nakrájené na kostky
Jarní cibulka - 3 kusy, nakrájené najemno
Pražený sezam - 2 lžíce
Tapiokový či kukuřičný škrob na obalení
- pokud byste neměli po ruce škrob, nebojte se použít pšeničnou nebo rýžovou mouku. Funguje to skvěle.
Sůl
Pepř
Olej na smažení
Na jednoduchou teriyaki omáčku:
Světlá sójová omáčka - 4 lžíce
Třtinový cukr - 3 lžíce
Česnek - 5 stroužků, nasekané najemno
Zázvor - 3cm kousek, nakrájený najemno
Drcené chilli - 1 lžíce
Sezamový olej - 2 lžičky
Jak na to?
1. Kuřecí kousky posolte, opepřete a obalte ve škrobu.
2. V misce smíchejte ingredience na teriyaki omáčku.
3. Na pánvi rozpalte olej na vyšší střední stupeň. Přidejte kousky kuřecího a postupně otáčejte, dokud kousky nezačnou zlátnout.
4. Do pánve přilijte teriyaki a promíchejte. Za občasného míchání restujte, dokud omáčka nezhoustne.
5. Vypněte plotýnku, vmíchejte jarní cibulku a sezam. Dejte stranou.
6. Podávejte s rýží nebo třeba k nudlím.
7. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat