20 března 2024

🍜 Hovězí ramen 🍜

 



Ramen je jedním z nejprofláklejších pokrmů z Japonska. Jeho základem je hodiny tažený vývar. Protože ne každý má čas, přidávám jednoduchou variantu na přípravu v relativné krátké době.

Co budeme potřebovat?
Ramen nudle - 400g, uvařené podle návodu, scezené
Šitake - hrst sušený kloboučků, zalijte vroucí vodou a nechte změknout
- změklé houby pokrájejte na nudličky
- vodu z hub nevylévejte, použijete ji na doladěné vývaru
Vejce - 2 kusy, uvařená naměkko
- vejce vložte do vroucí vody a vařte na stední stupeň 7 minut. Poté vložte do ledové vody a nechte je tam 10-15 minut. Poté je oloupejte. Můžete je namarinovat 2 hodiny ve směsi sójové omáčky, vývaru a cukru.

Na vývar:
Hovězí maso - 500g, pokud je masa velký kus, můžete nakrájet na pruhy po vláknu
Nesolený hovězí vývar - 500ml
Světlá sójová omáčka - 8 lžic
Zázvor - 8cm, oloupaný, nakrájený na cca 0,5cm plátky
Česnek - 5 stroužků, podrcené
Bílá část jarní cibulky - 6 kusů
Mirim - 4 lžíce
Miso pasta - 1 lžíce - volitelné
Voda  - 500ml

Na ozdobu:
Zelená část jarní cibulky - 6 kusů, nakrájené na kolečka
Černý a bílý sezam - předem opražené
Sezamový olej - pár kapek
Špetka drceného chilli na posypání

Jak na to?
1. Do hrnce dejte maso, zázvor, česnek, světlou sójovo uomáčku, bílou část jarní cibulky, vývar a vodu. Přiveďte k varu a přiklopený táhněte na nižší stupeň 1 hodinu. Během probublávání občas odklopte a sbírejte pěnu. Po hodině vyndejte maso a vyberte česnek, zázvor a bílou část jarní cibulky.
2. Přidejte výluh ze šitake a mirim. Pokud budete chtít ještě výraznější chuť, vmíchejte přes sítko miso pastu. Za sebe bych volil červenou miso pastu.
3. Nechte ještě tak 5 minut pod pokličkou lehce probublávat na nížší stupeň.
4. Do misky připravte čerstvě vařené nudle, zalijte vývarem, ozdobte jarní cibulku, praženým sezamem, pokrájenými šitake a překrojeným vejce. Zakápněte sezamovým olejem.
5. Dobou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky