19 ledna 2024

🍲 Kimchi ramen 🍲


 
Je pravda, kimchi ramen jsem mohl zařadit mezi japonskou kuchyni, jenže tady je to spíš fúze dvou kuchyní. V podstatě se jedná o propojení kimchi jiggae (korejská zelnice z kimchi) a ramenu. Za mě parádní pikantní polévka plná chutě. Určitě zkuste.

Co budeme potřebovat?
Kuřecí stehna - 2 kusy, v kloubu rozdělte na horní stehna a paličky
Nudle na ramen (čerství nebo instantní) - 400g, uvařené podle návodu
Kimchi - 150g, přes sítko vymačkejte přebytečnou šťávu do čisté mističky
Šťáva z kimchi - veškerá, kterou jsme vymačkali
Cibule - 1 celá, nakrájená najemno
Česnek - 4 stroužky, nahrubo nakrájený
Zázvor - 3-4 cca 5mm plátky
Světlá sójová omáčka - 3 lžíce
Gochujang - 1 lžíce
Kuřecí vývar - 1l
Sezamový olej na potření
Sůl

Na ozdobu:
Vejce - 2 kusy, vařené na měkko
Jarní cibulka - 1 kus, šikmo pokrájená

Jak na to?
1. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a restujeme do sklovata. Následně přidáme česnek a zázvor a rozvoníme. Směs narhneme na stranu hrnce a na volnou plochu vložíme kimchi. Chvíli restujeme a poté promícháme s cibulí.
2. Naskládejte do hnrce stehna, promíchejte a následně zalijte šťávou z kimchi a sójovou omáčkou. Jakmile se směs prohřeje, přilijte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte gochujang, přiklopte a duste nanižší střední stupeň, dokud maso nezměkne. Pokud máte rádi táhlý vývar, sražte na nižší stupeň a nechte probublávat i pár hodin.
3. Mezitím si uvařte vejce. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte 1-2 lžíce octa a do vroucí vody vložte na lžíci vejce. Vařte na střední stupeň 7 minut. Následně sundejte z plotny a pod tekoucí studenou vodou zchlaďte. Těsně před podáváním oloupejte a opatrně překrojte.
4. Jakmile bude maso měkké, vylovte jej a naskládejte na připravený plech s pečícím papírem. Vývar vypněte a nechte přiklopený. Kousky masa potřete trochou sezamového oleje, posypte špetkou soli a vložte do předehřáté trouy na 180°C a pečte dozlatova. Ideálně nastavte na funkci grilu.
5.  Do misky dejte nudle, zalijte horkým vývarem a navrch dejte maso, jarní cibulku a vejce. Překrojené vejce ještě můžete zakápnout sezamovým olejem. Pokud máte po ruce pražený sezam, určitě posypte.
6. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky