Máslové kari s panýrem je vlastně bezmasou obdobou receptu Butter chicken . Za mě rozhodně stojí za zkoušku, protože panýr nasáklý chutěmi kari je s plackami, případně s basmati obrovská lahoda.
Co budeme potřebovat?
Na rajčatovo-cibulovou pastu:
Červená cibule - 2 kusy, nakrájená na hrubo
Rajčata - 3-4 kusy, nakrájená na hrubo
Česnek - 4 stroužky, celé
Zázvor - kousek o velikosti 3cm, nakrájený na plátky
Hřebíček - 5ks
Zelený kardamon - 3 tobolky
Kešu - 15 oříšků
Ghí - 2 lžíce
Na kari:
Panýr - 400g, nakrájený na kostky
Červená cibule - 1ks, nakrájená na jemno
Chilli paprička - 1ks, překrojená, zbavená stopky
Bobkový list - 1 větší list
Kurkuma - 1/2 lžičky
Mletý římský kmín - 1/2 lžičky
Garam masala - 1/2 lžičky
Mletý koriandr - 3/4 ličky
Chilli - 1 lžička
Sůl - 1 lžička
Plnotučná smetana - 3 lžíce
Čerstvý koriandr - 30-50g, nasekaný
Sušené listy pískavice - 1 lžička
Ghí - 2 lžíce
Voda - 200 ml
Jak na to?
Rajčatovo-cibulová pasta
1. Na pánvi rozpalte ghí na vyšší střední stupeň. Přidejte chili hřebíček a zelený kardamon a zlehka orestujte. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte, dokud cibule nezměkne. Přidejte do pánve rajčata a kešu. Promíchejte, přiklopte a duste na střední stupeň cca 5 minut. Odklopte, promíchejte a dejte stranou. Po vychladnutí dejte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník. Dejte zatím stranou.
Kari:
2. V čisté pánvi rozpalte ghí na vyšší střední stupeň. Vhoďte bobkový list a chilli papričku a chvilku restujte. Přidejte pokrájenou cibulku a restujte dozlatova. Přisypte kurkumu, garam masalu, mletý koriandr, mletý římský kmín, chilli a sůl. Vmíchejte, aby se koření rozvonělo, a přilijte rajčatovou-cibulovou pastu. Chvíli směs míchejte, dokud se ze směsi neoddělí olej. Následně přilijte vodu a plnotučnou smetanu a promíchejte. Nakonec přidejte panýr, opatrně promíchejte, přiklopte a duste na střední stupeň pět minut, aby panýr nasákl chutě omáčky.
3. Po pěti minutách odklopte a vmíchejte nasekaný koriandr a pískavici.
4. Ozdobte trochou čerstvého koriandru a zakápněte plnotučnou smetanou.
5. Podávete nejlépe s chlebovými plackami. Piřznám se, že jsem měl chuť na rýži, tak jsem si uklohnil basmati.
6. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat