25 ledna 2024

🇻🇳 Canh chua thịt viên 🇻🇳 ... aneb kyselá polévka s masovými knedlíčky



Kyselá polévka je typickou součástí vietnamských večeří a lze ji vařit jak z rajčat, tak třeba i z rebarbory nebo vietnamského kysaného zelí dua chua. Rychlá, chutná, zasytí a zahřeje. Pusťme se do vaření.

Co budeme potřebovat?
Na knedlíčky:

Mleté vepřové - 350g
Cibule - 1/2 větší, nakrájená najemno
Jidášovo ucho - 3 kusy, nabobtnalé po 5 minutách v teplé vodě, nasekané na velejemno
Rybí omáčka - 2 lžíce
Mletý bílý pepř (případně černý) - 1/2 lžičky

Na polévku:
Rajčata - 3 kusy, nakrájené na klínky
Cibule - 1/2 větší, nakrájená nahrubo
Jarní cibulka - 2 kusy, bílá část nakrájená na 2-3 kousky
Voda - 1l
- můžete případně použít vývar
Citrónová šťáva - 2 lžíce, můžete použít i ocet
Rybí omáčka na dochucení
Olej - 3 lžíce

Na ozdobu:
Nasekané lístky koriandru
Zelená část jarní cibulky

Jak na to?
1. Do misky dejte ingredience na knedlíčky, promíchejte a dejte stranou na 15 minut. Poté vytvarujte masové kuličky.
2. V hnrci rozpalte olej na vyšší střední stupeň, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a bílou část jarní cibulky. Restujte dokud nezesklovaní. Poté snižte na střední stupeň, přidejte rajčata a krátce porestujte. Přiklopte a duste, dokud rajčata nezměknou.
3. Odklopte, přilijte vodu či vývar a přiveďte k varu. Následně přidejte knedlíčky a přiklopte. Vařte, dokud knedlíčky nevyplavou.
4. Poté vmíchejte ocet a podle chuti rybí omáčku. Dejte pozor, abyste rybí omáčkou polévku nepřesolili. Můžete ještě připepřit. Nechte probublávat ještě 5 minut na nižší stupeň.
5. Podávejte ozdobené nasekaným koriandrem a jarní cibulkou.
6. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky