Filipínské kari rozšířené i v Indonésii a Malajsii známé pod názvem rendang mě láká už dobře rok. No, a pustit se do uvaření téhle dobroty se opravdu vyplatilo.
Co budeme potřebovat?
Na kari pastu:
Čilipapričky - 4 větší nebo 10x bird´s eye chilli zbavené semínek
Sušené čilipračky - 10 kusů, zbavené semínek
Šalotka - 6 kusů, očištěné překrojené
Zázvor - kousek o velikosti 5cm, nakrájený na silnější plátky
Galgán -kousek o velikosti 5cm, nakrájený na silnější plátky
Česnek - 1 palice, stroužky samozřejmě oloupejte
Makadamové ořechy (ideálně však candlents) - 6 kusů, když neseženete, nahraďte kešu ořechy
Kurkuma - cca 1cm čerstvé
Na rendang:
Hovězí maso- 1 a 1/4 kg, nakrájené na kostky
- dá se použí případně kuřecí maso. Počítejte však, že doba vařené je delší a kuřací maso by se mohlo rozvařit.
Citrónová tráva - 4 palice, potlučené a ve střední části nakrojené
Mletý koriandr - 2 lžíce
Zelený kardamon - 7 tobolek
Celá skořice - 1 špalík
Badyán - 3 hvězdičky
Bobkový list - 3 listy
Kokosové mléko - 1 litr
Palmový cukr - 2 lžíce
Sůl -1 lžíčka
Kesirik - 100g
- prakticky se jedná o strouhaný, do zlatohněda opražený a v hmoždíři utlučený kokos, resp. kokosová dužina. Nic, co byste sami doma nezvládli.
Tamarindová pasta - 1-2 lžíce
Kokosový nebo klasický olej na smažení - 4 lžíce
Na ozdobu:
Nakrájená okurka, čilipaprička a špetka opraženého strouhaného kokosu.
Jak na to?
1. Do mixéru dejte ingredience na karipastu a rozmixujte. Nemusí být na velejemno.
2. V hrnci rozpalte olej a pžidejte citr=onovou trávu. Zlehka porestujte, přidejte karipastu a za stálého míchání rozvoňte. Pozor. Nestrkejte hlavu nad hrnec, protože pálivé látky unikající z pasty mají grády.
3. Jakmile je pasta pěkně prohřátá, přidejte do hrnce koriandr, kardamon, badyán, skořici, bobkový list a dobř vmíchejte.
4. Následně dejte do hrnce maso a míchejte, dokud neztratí barvu. Poté je čas přilít kokosové mléko. Směs promíchejte a vložte kafrové listy, palmový cukr a osolte.
5. Promíchanou směs přiklopte a na nižší střední stupeň nechte bublat cca 1 hodinu. Průběžně kontrolujte a zamíchejte. Přiklopte a na nízký stupeň nechte bublat ještě jednu hodinu.
6. Mezitím opražte nastrouhaný kokos, dokud není zlatohnědý. Trochu dejte stranou na později pro ozdobu a zbytek utlučte v hmoždíři.
7. Po druhé hodině vaření odklopte a vmíchejte kesirik a tamarindovou pastu. Na střední stupeň vařte odklopené ještě asi 30-40 minut.
8. Podávejte s jasmínovou rýží, ozdobené plátky hadovky, čilipapriček a posypané praženým kokosem.
9. Dobrou chuť.
TIP: Jestli si chcete rendang opravdu užít, necte směs vychladnout dejte do lednice a nechte 24 hodin v lednici. Druhý den je prostě boží.
01 dubna 2023
🇵🇭 Rendang 🇵🇭
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
🥗 Moje kimchi 🥗
Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...
Nejoblíbenější příspěvky
-
Smažené nudle. Jeden z nejznámějších pokrmů, se kterými se u nás můžete setkat. Co budeme potřebovat? Kuřecí maso, nebo jiné maso - 500g, ...
-
... aneb Korean Fried Chicken. Co budeme potřebovat? Kuřecí křidýlka nebo paličky - 1,5kg (nebo prsní řízky - 1kg, nakrájené na kousky) Sů...
-
Co budeme potřebovat? Košilky na gyoza - 1 balení, cca 50 košilek Olej - 1 lžíce Voda - 1/4 hrnku Na náplň: Mleté vepřové maso - 350g Zelí -...
Žádné komentáře:
Okomentovat