25 února 2023

Shawarma v mojí verzi


Přiznávám se, že tentokrát trochu podvádím, protože shawarma je spíš blízkovýchodní záležitost.  Každopádně, po řadě experimentů jsem mou verzi stejně zařadil aspoň pod kolonku asijské inspirace. Zkrátka, nedalo mi to.  Moc mě baví. 😁

Co budem potřebovat?
Tortily nebo chlebové placky - 6 kusů
Okurka - 1/2 nakrájená na plátky
Rajčata - 2 kusy, nakrájené na plátky
Pekingské zelí - 1/4 hlávky, nakrájené najemno
Opražená slanina - cca 100g, nasekaná najemno
Cibulka - 2 střední, orestované na tuku ze slaniny

Na marinádu kuřecího masa:

Kuřecí prsa nebo stehenní řízky  500g, nakrájené na nudličky
Selský jogurt - 4 lžíce
Kurkuma - 1/2 lžičky
Koriandr mletý - 1/2 lžičky
Římský kmín mletý - 1/2 lžičky
Skořice - 1/2 lžičky
Pepř - podle chuti
Citrónová šťáva - 1 lžíce
Cukr - 1 lžíce
Sůl - 1/2 - 1 lžička
Čili - 1 lžiča (volitelné)

Přílohy:
Pikantní dip:

Majonéza - 1 lžíce
Sriracha - 1 lžíce
Stačí smíchat. ;-)

Sladkokyselá cibulka
Červená cibule - 1 střední, nakrájená na měsíčky
Rýžový ocet - 1 lžíce
Cukr - 1 lžička
Sůl - 1 špetka
Smíchjte a nechte aspoň 15 minut uložet.

Nakrájená okurka
Nakrájená rajčata
Mrkev nakrájená na nudličky
Čerstvý koriandr, pokud bude po ruce

Jak na to?
1. Maso smíchejte s ostatními ingrediencemi na marinády a dejte aspoň na hodinu do lednice.
2. Mezitím si pokrájejte ostatní ingredience, slaninu opražte dozlatova a pokrájejte a na zbylém tuku orestujte cibulku.
3. Na pánvi rozpalte olej, piřdejte maso včetně marinády. Restujte, dokud není maso hotové. Následně maso vyndejte z pánve a zbylou omáčku nechte probublat do zhoustnutí. Pokud by jí bylo málo, pidejte pár lžic jogurtu, špetku skořice, koriandru a kurkumy, prohřejte a dejte stranou. Pokud byste měli doma čerstvý koriandr, trochu nasekejte a přidejte k vzniklé omážce.
4. Na pracovní plochu položte tortilu, potřete do 3 centimetrů od okraje vzniklou omáčkou, přidejte restouvanou slaninu s cibulkou, nakládejte pár plátků okurky a rajčat, přidejte maso, zasypte nakrájeným zelím a vše zaviňte tak, že dva protilehlé okraje přehnete přes náplň a zavinete.
5. Čistou pánev rozpalte na sucho a wrapy opražte dozlatova.
6. Podávejte s dipy dle vlastní chuti. Ideálně s nějakým pikantním. K tou přikrájejte čerstvou zeleninu a určitě nezapomeňte na sladkokyselou cibulku.
7. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky