23 října 2021

🇮🇳 Dal Makhani 🇮🇳


... aneb máslová čočka.

Co budeme potřebovat?
Čočka - 400g, alespoň 2 hodiny namočené, proprané v teplé vodě
Červené fazole - 200g, alespoň 2 hodiny namočené
Zázvor - 7 cm, nakrájená na plátky
Rajčata - 4 střední, nakrájené nadrobno
Cibule - 1 větší, nakrájená nadrobno
Čilipaprička - 1 kus, zbavená stopka, překrojená podélně
Smetana na vaření - 200ml
Ghí nebo máslo - 100g
Římský kmín - 1 lžíce
Mletý koriandr - 1 lžíce
Mleté čili - 1 lžíce
Garam masala - 1/2 lžíce
Mletá pískavice - 1/2 lžičky
Olej - 3 lžíce
Snítka koriandru na ozdobu

Jak na to?
1. Do hrnce dejte čočku, fazole, zázvor, čilipapičku a lžičku soli. Zalijte vodou tak, aby vše bylo alespoň 2 cm pod vodou. Nezakryté přiveďte k varu. Vařte do změknutí.
2. Do pánve dejteolej, rozpalte ho a přisypte kmín. Ten rozvoňte, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Poté přisypte koriandr a čili. Rychle prosmahněte a přidejte rajčata. Restujte, dokud rajčata nezměknou.
3. Následně začněte přidávat čočku s fazolemi. Zázvor a čilipapričku vyberte. V tuto chvíli můžete rozmixovat, ovšem není podmínkou.
4. Vařte 10-15 minut.Přidejte máslo, smetanu, garam masalu a podle chuti dosolte. Nechte probublat. Vmíchejte pískavici a nechte dojít na zbytkovém teple.
6. Ozdobte koriandrem. Podávejte s basmati rýží nebo s chlebovými plackami nán.
7. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky