20 září 2021

🇰🇷 Pikantní kuřecí bulgogi s kimchi 🇰🇷


Co je to vlastně bulgogi? Bulgogi je korejský způsob úpravy masa pokrájeného na tenké plátky, namarinovaného a ogrilovaného či osmahnutého na pánvi. Marináda je typicky nasládlá a pikantní. Ovšem existují i nepálivé varianty.
Pro milovníky korejské kuchyně povinost.

Co budeme potřebovat?

Kuřecí stehenní řízky bez kůže - 400g, nakrájené na nudličky
- kuřecí není podmínkou. Pokud máte doma hovězí, vepřové a nebo třeba tofu, neváhejte zkusit i tyto varianty. Na obrázku je varianta z natenko nakrájeného bůčku.
Kimchi - 100g, nakrájené na cca 2 cm kousky
- jestli nakládáte už nakrájené, není potřeba ho ještě menšit
- z kimchi vymačkejte šťávu a dejte stranou. Hodí se nám později.
Cibule - 1 střední, nakrájená na hrubo
Jarní cibulka - 3 kusy, najemno nakrájené
Sezamový olej - 1 lžíce
Rostlinný olej - 1 lžíce

Na marinádu:
Gochujang - 4 lžíce
Gochukaru - 1 lžíce
Med - 2 lžíce
Sójová omáčka - 1 lžíce
Česnek - 2 stroužky, nasekané najemno
Mirin - 1 lžíce
Cukr - 1/2 lžíce
Sůl - 1 lžička
Černý pepř - 1 špetka

Na ozdobu:
Jarní cibulka - 1 kus, nakrájená najemno
Pražený bílý sezam na ozdobu

Jak na to?
1. Do mísy dejte maso. Ingredience na marinádu přidejte k masu a pečlivě promíchejte. Nechte aspoň půl hodiny marinovat.
2. V pánvi zahřejte na střední stupeň sezamový olej. Přidejte vymačkané kimchi a restujte, dokud kimchi nezačne hnědnout.
3. Kimchi nahrňte na okraj pánve, přidejte rostlinný olej a rozpalte ho na vyšší střední stupeň. Vložte maso i s marinádou. Pokud děláte jenom jednu porci, postačí dát jen polovina připraveného masa. Zbytek si můžete udělat třeba k snídaní.
4. Když je maso z 90% hotovo, přisypte cibuli a šťávu z kimchi, promíchejte a jakmile je maso hotové, vypněte plotýnku a vmíchejte jarní cibulku.
5. Ozdobte sezamem a jarní cibulkou. Podávejte s dobrou rýží, kimchi a dalšími banchany. Můžete samozřejmě i kousky masa zavinout do listů ledového salátu či perily spolu s dalšími přílohami.
6. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky