09 dubna 2021

🇨🇳 Orange chicken 🇨🇳


... aneb kuře na pomerančích. Vlastně se nejedná ani tak o původní pokrm z Číny, protože spíš než v Číně se s pokrmem setkáte ve Spojených státech. Konkrétně v řetězci Panda Express. Pravděpodobně se jedná o inspiraci pokrmem na kuře na mandarinkách pocházející z provincie Chu-nan. Což mě vede k myšlence, že příště zkusím s mandarinkami. 😊


Co budete potřebovat?

Kuřecí prsa - 300g, pokrájená na kousky velikosti sousta
Pomeranřová šťáva - 2 lžíce
Tapiokový škrob - 100g
Vejce - 2 kusy
Mletý černý pepř - 1/4 lžičky
Olej na smažení

Na omáčku:
Zázvor - 2 cm, nastrouhaný
Česnek - 3 stroužky, nastrouhané
Pomerančová šťáva - 70ml
Pomerančová kůra - 1,5 lžičky
Mleté chilli  - 1/2 lžičky
Tapiokový škrob - 1 lžička
Sójová omáčka - 4 lžíce
Třtinový cukr - 70 g
Med - 1 lžíce
Sezamový olej - 1 lžička
Rýžový ocet - 2 lžíce

Na ozdobu:
Jarní cibulka nakrájená najemno
Pražený sezam

Jak na to?
1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a přidáme pomerančovou šťávu. Promíchejte a dejte na půl hodiny do ledničky.
2. Rozšlehaná vejce smíchejte s tapiokovým škrobem, dokud nevznikne těstíčko. Promíchejte s marinovaným masem, dokud nejsou všechny kousky obalené.
3. Ve rozpalte olej na střední stupeň. Kousky masa postupně smažte do lehce zlatavé barvy. Vyndejte a nechte stranou.
3. V čisté pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na vyšší střední stupeň. Přidejte česnek, zázvor a chilli a rozvoňte. Následně přilijte pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, třtinový cukr, ocet, sezamový olej, med a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte probublat do lehce sirupovité konzistence. Vypněte plotnu a poté přidejte kousky kuřecího. Promíchejte a můžete podávat.
4. Ozdobte sezamem, jarní cibulkou i kousky pomeranče. Podávejte s rýží.
5. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky