25 března 2021

🇰🇷 Kimbap (Gimbap) 🇰🇷




 ...aneb když Japonci sushi, tak Korejci kimbap. Dávám recept na klasický kimbap. Existuje celá řada variant s tím, že i v růmci klasické varianty se meze kreativitě nekladou.


Co budeme potřebovat?
Rýže na sushi - 400 g, kulatozrná nebo krátkozrnná
Mrkev - 3 kusy, nakrájená na nudličky
Hadovka - 1 kus, zbavená dužiny, nakrájená na tenké nudličky
Nakládaná ředkev - 100g, nakrájená na dlouhé nudličky
Baby špenát - 300g
Kuřecí prsa - 300g
Vejce - 4-6 kusů
Nori - 4 plátky
Římský salát - 4 listy - není nutné
Česnek - 2 stroužky, najemno nasekané
Sezamový olej
Sezam
Sůl
Pepř

Jak na to?
1. Kuřecí prsa opepřete, osolte a osmahněte dozlatova. Po vychladnutí nakrájejte na nudličky.
2. Na čisté pánvi rozpalte trochu oleje, přisypte nakrájenou mrkve lehce osolte a restujte cca 1 minutu. Vyndejte u pánve a dejte stranou.
3. Na čisté pánvi rozpalte trochu oleje. Mezitím v misce dobře rozšlehejte 2 vejce, přidejte špetku soli a pepře a vlijte do pánve. Jakmile se omeleta dobře zatáhne, osmahněte z druhé strany. Vyklopte na talíř. Pusťte se do další omelety. Podle počtu vajec, která použijete, Vám vzniknou 2-3 omelety. Po vychladnutí pokrájejte na nudličky.
4. Hadovku překrojte a zbavte dužiny. Nakrájejte na nudličky a dejte do misky. Lehce posolte, promíchejte a dejte na 10 minut stranou. Po deseti minutách vymačkejte přebytečnou vodu.
5. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte špenát. Blanšírujte cca 30 sekund. Sceďte a zchlaďte studenou vodou. Vodu ze špenátu s citem vymačkejte, abyste z něj neudělali kaši. Přidejte lžíci sezamu (můžete předem opražit), lžičku sezamového oleje a špetku soli. Promíchejte.
6. Rýži uvařte podle návodu na obale. Po uvaření přidejte lžíci sezamového oleje., špetku soli a lžíci sezamu.
7. Motání je obdobné jako u sushi. Řasu nepůlíme, ale necháváme celou. Na podložku položíme lesklou stranou. Na řasu umačkáme v tenké vrstvě rýži nebo vaječnou omeletu a to do tří čtvrtin povrchu. Následně skládáme ostatní složky. Pomocí podložky převineme. Volný okraj navrhčíme vodou a zarulujeme. Následně celou roličku potřeme po celém povrchu sezamovým olejem. Krájíme na cca 2cm plátky.
8. Podáváme s omáčkou na namáčení.
9. Dobrou chuť.

Omáčka na namáčení:
Co budeme potřebovat?

Tmavá sójová omáčka - 1 lžíce
Světlá sójová omáčka -3 lžíce
Voda - 4 lžíce
Rýžový ocet - 4 lžíce
Třtinový cukr - 2 lžíce
Sezamový olej - 1 lžíce
Opražený sezam - 1/2 lžičky

Jak na to?
1. Všechny ingredience smíchejte v misce, dokud se cukr nerozpustí.
2. Dobrou chuť.


Tipy na konec:
1. Rýži lze doplnit o uvařenou hnědou rýži.
2. Řasu na zamotání můžete ještě před smotáním opražit na suché pánvi.
3. Náplně lze variovat. Není neobvyklé dát do náplně kimči, červené zelí nebo zlehka orestovanou kapii pokrájenou na nudličky, ale i osmažený párek či sekaná. Kimbap, podobně jako bibimbap je typ jídla, který čerpá z pravidla, co dům dal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky