Gado Gado je indonézský salát plný chutí a barev a jak říká název, gado znamená "míchat" nebo "mišmaš". Zkrátka, všechny chutě spojíte v jedné misce dobrot.
Co budeme potřebovat?
Arašídová omáčka: - Jednodušší varianta
Nepražené nesolené neloupané arašídy- 150 g
Dlouhé čili papričky - 4 kusy, zbavené semínek a najemno nakrájené
Česnek - 2 stroužky, najemno nakrájený
Kecap manis (sladká sójová omáčka) - 3 lžíce
Tamarindová pasta - 4 lžičky
Sůl - cca 3/4 lžičky, podle chuti
Voda - 150 ml, podle potřeby
Arašídová omáčka - Složitější varianta
Použijte výše uvedené ingredience, vynechejte tamarindovou pastu a vodu a přidejte níže uvedené ingredience.
Krevetová pasta - 2 lžičky
Rybí omáčka - 1 lžíce
Třtinový cukr - 1 lžíce
Kokosové mléko - 150 ml, (použijte místo vody)
Štavá z jedné limetky
Salít Gado Gado
Vejde - 3 kusy, uvařená ideálně natvrdo, ale není podmínkou, překrojená
Brokolice - několik růžiček 1-2 minut blanšírovaných v osolené vodě
Zelené fazolky - několik lusků, oblanšírujte spolu s brokolicí
Tofu nebo tempeh - 200 g, osmažené, jemně osolené a opepřené
Batáty nebo malé brambory - uvařené nebo opečené v troubě
Hadovka - 1/2 pokrájená na kolečka
Rajčata nebo sherry rajčátka - několik pokrájených nebo jen překrojených
Mrkev -2 mrkve nakrájené na nudličky
Mungo klíčky - 1-2 hrsti
Smažená cibulka - 2 lžíce
Krevetové chipsy - několik kusů, podle chuti
Můžete přidat i čerstvý koriandr
Jak na to?
1. V pánvi rozpalte cca 200 ml oleje. Opatřeně přidejte neloupané arašídy a fritojte 4 minuty. Vyndejte na papírové utěrky, aby natáhly přebytečný olej.
2. V pánvi rozpalte 2-3 lžíce oleje a přidejte čili papričky s nakrájeným česnekem. Restujte 3-4 minuty. Vyndejte do mističky.
3. Do mixéru dejte arašídy, čili papričky s česnekem a ostatní ingredience buď jednodušší nebo ze složitější varianty. Vodu nebo kokosové mléko přidávejte do směsi postupně. Nikoli najednou. Finální konzistence by měla být řídká, aby následně "obalila" salát. arašídovou omáčku přendejte do misky.
4. Do větší misky naskládejte jednotlivé ingredience salátu. Arašídovou omáčku před podáváním přihřejte. Omáčku nalijte na salát a pořádně promíchejte.
5. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat