Pad Kee Mao je tradiční pouliční jídlo z Thajska a říká se, že vzniklo jako vyprošťovák po propitém dni. Proto se také můžete setkat s názvem "drunken noodles".
Rýžové nudle:
Co budeme potřebovat?
Rýžová mouka – 200 g
Tapiokový škrob – 70 g
Teplá voda – 250 ml
Sůl – 1 lžička
Olej
Jak na to?
1. Mouku, škrob a sůl nasypte so misky. Postupně přilévejte vodu a vmíchávejte, dokud nevznikne směs konzistence plnotučného mléka. Přidejte lžíci oleje a zamíchejte. Dejte půl hodiny stranou.
2. Na nepřilnavé pánvi rozetřete olej. Ideální je hranatá. Pokud nemáte, nic se neděje. I kulatá splní svůj účel. Rozpalte na vyšší střední stupeň. Směs promíchejte a naběračkou naneste do pánve tak, aby pokryla dno. Přikryjte a nechte smažte 1-2 minuty. Mezitím potřete pracovní plochu olejem tak, aby nikde nebylo suché místečko.
3. Placku vyklopte na pracovní plochu, potřete trochou oleje a nechte ji vychladnout. Hned se můžete pustit do další.
4. Chladnou placku pokrájejte na nudle o šířce, jakou požadujete. Ideální je dělat nudle den předem a uchovat je tak, aby nevyschly. Třeba v misce pod strečovou fólií.
Pad Kee Mao
Co budeme potřebujeme?
Vepřový bůček bez kůže – 200g, nakrájený na kousky
Česnek – 5 stroužků
Chilli papričky různých barev – 4 kusy, nahrubo nakrájené
Pak choi – 100 g, nakrejený,pokud neseřenete, nehraďte zelím nebo špenátem
Rýžové nudle - 300 g
Ústřicová omáčka – 4 lžíce
Rybí omáčka – 1 lžíce
Tmavá sójová omáčka – 1 lžička
Cukr – 1 a 1/2 lžičky
Bazalka posvátná nebo thajská bazalka nebo italská bazalka – 1 vrchovatý hrnek
Olej – 2 lžíce; můžete vynechat a vysmažit pár kousků sádla z bůčku
Jak na to?
1. Do hmoždíře dejte chilli papričky, česnek a trochu soli. Rozdrťte na pastu.
2. Na pánvi vypečte pár kousků sádla na střední stupeň. Vyndejte a na omastek dejte pastu z česneku a papriček. Prosmahněte a přidejte pokrájený bůček. Ten orestuje ze všech stran.
3. Přidejte pokrájený pak choi, nudle, rybí a ústřicovou omáčku a cukr. Promíchejte a restujte, aby omáčka ještě trochu zhoustla.
4. Přidejte bazalku a vypněte. Promíchejte an zbytkovém teple. Můžete podávat.
5. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat