... aneb vietnamské knedlíčky z lepkavé mouky, nakládaný ředkvovo-mrkvový salát a omáčka na namáčení knedlíčků či závitků.
Banh It Tran - vietnamské knedlíčky z lepkavé mouky
Co budeme potřebovat?
Náplň:
Půlené sušené mungo fazolky – 90 g
Mleté vepřové – 250 g
Jarní cibulka – 5-6 kusů, pouze bílá část najemno nakrájená
Šalotka (nebo malá cibule)– 1 ks, najemno nakrájená
Mletý bílý pepř
Sůl
Voda
Olej
Těsto:
Lepkavá (sladká) rýžová mouka - 300 g
Rýžová mouka – 2 lžičky
Voda - 200 ml
Sůl – 1/4 lžičky
Olej – 1 lžíce + 1 lžička
Na ozdobu:
Olej z jarní cibulky – zelená část jarní cibulky, pokrájená, restovaná na dvou lžícíh oleje se špetkou bílého pepře a soli
Smažená cibule – 2 lžíce
Drcené krevetové vločky – 4 žíce
Ředkvovo-mrkvový salát – 4 lžíce
Nuoc Cham – 100ml
Jak na to?
1. Mungo fazolky opakovaně properte ve studené vodě, dokud přestanou kalit vodu. Nechte ve studené vodě bobtnat 2 hodiny. Poté uvařte ve 100 ml vody osolené špetkou soli. Postupujte jako při vaření jasmínové rýže. Uvařené fazolky dejte do misky a za horka rozmačkejte na pastu. Dejte stranou na potom.
2. Polovinu dávky jarní cibulky a šalotky, 1/4 lžičky mletého pepře a sůl dobře vmíchtejte do mletého masa.
3. Na pánvi rozpalte lžičku rostlinného oleje na vyšší střední strupeň. Přisypte zbytek jarní cibulky se šalotkou a restujte asi 15 sekund. Poté přidejte mleté maso a restujte cca 3-4 minuty, dokud neztratí růžovou barvu.
4. K maso přidejte pastu z mungo fazolek a 1/4 lžičky bílého pepře. Promíchejte, vypněte a nechte chladnout 5 minut.
5. Ještě za tepla si udělejte pomocé lžičky cca 18 dávek. Každou v dlaních uválejte na kuličku. Přikryjte strečovou fólií, aby nevysychali.
6. Do misky dejte lepkavou rýžovou mouku, rýžovou mouku a sůl. Postupně vmíchávejte horkou vodu a propracujte do hladkého nelepkavého těsto. Přidejte 1 lžičku oleje a propracujte. Z těsta udělejte váleček, přikryjte strečovou fólií a nechte v chladu uležet půl hodiny.
7. Z těsta udělejte 18 kuliček těsta. Každou si vymačkejte na placku a zabalte do každého náplň. V rukou poválejte dokulata
8. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte lžíci oleje a opatrně přidejte knedlíčky. Občas promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Cca za 7-8 minut vyplují ne povrch. Poté vařte ješte 2 minuty.
9. Do velké mísy nalijte ledovou vodu (můžete přidat i led). Knedlíčky do ledové vody přendejte a nechte chaldit cca 2 minuty. Občas zamíchejte. Vyndejte, potřete trochou oleje, aby se neslepily. Můžete servírovat a pěkně nazdobit.
10: Dobrou chuť.
Đồ Chua - vietnamský ředkvovo-mrkvový salát
Co budeme potřebovat?
Bílá ředkev – 230 g, nakrájená na 5 cm nudličky
Mrkev – 230 g, nakrájená na 5c m nudličky
Sůl – 1 lžíce
Uzavíratelná nádoba
Nálev:
Vroucí voda - 1/2 hrnku
Cukr – 5 lřic
Rýžový ocet – 4 lříce
Voda – 1 hrnek
Jak na to?
1. Do misky dejte pokrájenou ředkev a mrkev. Posypte solí a promíchejte. Nechte pracovat 15 minut. Po 15 minutách sceďte a dobře properte pod tekoucí vodou. Postupně ze síta odebírejte ředkev s mrkví a vymačkejte přebytečnou vodu. Nandejte do připravené uzavíratelné nádoby.
2. Do další misky dejte cukr a ocet. Přilijte horkou vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3. Vzniklou směs přilijte k zelenině. Zbytek dolijte vodou, aby byla zelenina kompletně ponořená.
4. Nádobu uzavřete a nechte při pokojové teplotě 2-5 dní. Podle teploty v místnosti. Každých 12-24 hodin ochutnejte. Jakmile bude salát hotový, dejte do lednice, kde vydrží cca 3 týdny.
5. Podávejte jako přílohu nebo si ho dejte jen tak.
6. Dobrou chuť.
Nuoc cham - pikantní zálivka
Co budeme potřebovat?
Cukr – 4 lžíce
Horká voda – 3 lžíce
Rybí omáčka – 1 lžíce
Citrónová šťáva – 1 lžíce
Česnek – 1-2 stroužky pokrájené
Chilli paprička – 1 kus - pokrájená, podle chuti
jak na to?
1. Všechny ingredience smícháme v misce a můřeme servírovat. Ideálně za tepla. Pokud vychladne, přihřejte
2. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat