... aneb pikantní nakládané zelí z Korey. Pikantní a zdravé. Pro milovníky východoasijské kuchyně prakticky povinnost alespoň ochutnat.
Co potřebujeme:
Čínské zelí - 1 hlávka
Mořská sůl - 1 a půl hrnku
Bílá ředkev - 300g, očištěná, nakrájená na nudličky
Pažitka - 20 stvol, pokrájená na 2-3 cm
Pasta na kimči:
dašima/kombu (sušená chaluha) plátek 5x15cm - není nutné
Šitake - 4 větší, čerstvé nebo namočené
Lepkavá nebo klasická rýžová mouka - 2 lžíce
Gochugaru (korejské chilli na kimchi)-1 hrnek, cca 200g
Česnek - 4 stroužky, prolisované
Zázvor - 1 lžíce, najemno pokrájený
Omáčka z ančoviček - 50 ml, lze nahradit rybí omáčkou
Med - 2 lžíc
Cukr - 1 lžička
lžíce soli na dochucení
Postup:
Nasolení zelí
1. Čínské zelí nakrojíme u okraje hlávky a postupně roztrhneme na čtyři díly. Listist po listu propláchneme a zbavíme nečistot špatných listů.
2. Do velké misky nasypeme hrnek soli a přilijeme 6 hrnků vody a zamícháme. Sůl není třeba zcela rozpustit. Jednotlivé díly postupně namočíme do slané vody a list po listu proplachujeme. Díly zelí necháme pár minut okapat.
3, Poté vemtee cca půl hrnku soli a list po listu posolíme postupně všechny díly zelí. Se solí opatrně. Nechceme zelí přesolit.
4. Díly zelí naskládáme do prázdné misky, přikryjeme a zatížíme. Necháme odležet aspoň 6 hodin, ideálně přes noc.
5. Druhý den zelí zkontrolujeme. Ideální je, pokud přehneme list v tlusté části, a ten se nezlomí. Díly zelí list po listu dobře propláchneme a přebytečnou vodu vymačkáme. Doporučuji ochutnat. Mělo by být mírně slané. Pokud není, ještě propláchněte.
Pasta na kimči:
1. Do hrnce nalijeme 2 hrnky vody. Přidáme omyté šitake a kombu (pokud je). Povaříme na středním stupeň 10 minut, dokud nevznikne hnědý vývar. Scedíme a vývar necháme zcela vychladnout.
2. Do vychlazeného vývaru přidáme dvě lžíce rýžové mouky a pečlivě promícháme, aby nezbyla jediná hrudka. Směs provaříme na středním stupni, dokud nám nevznikne hustá pasta. Necháme vychladnout.
3. Do misky přidáme čili na kimči, česnek, zázvor, rybí omáčku, med, cukr, sůl a následně vychlazenou pastu. Promícháme nejlépe ručně. Doporučuji rukavici. Přidáme ředkev a pažitku a promícháme.
Potírání kimči:
1. Okapané díly zelí potírámelist po listu po vnitřní straně listů tak, aby se pasta dostala nejlépe všude.
Potřené díly vložíme do uzavíratelné nádoby, zavřeme těsnícím víkem a necháme uležet při pokojové teplotě 24 hodin.
2. Když druhý den otevřete nádobu a přitlačíte na zelí, na povrchu se objeví drobné bublinky. Zelí pracuje. Můžete ho konzumovat jako příloho k rýží, samostatně nebo z něj můžete vařit.
3. Od teď skladujte v lednici.
Poznámka: Když kimči uděláte, je sladké a, jak je u kimči zvykem, pálivé. Čím déle budete kimči skladovat, tím je kyselejší. Za tři měsíce si můžete udělat výbornou zelnici.
Žádné komentáře:
Okomentovat