04 února 2021

🇮🇳 Kaddu Kofta Curry 🇮🇳 tedy kari se smaženými dýňovými placičkami.

 



Co budeme potřebovat?
Na kofty (dýňové placičky):
Dýně - 500 g, oloupané, zbavené dužiny a nastrouhané
Cizrnová mouka (může být i hladká) - 120g, pokud bude směs řídká, přidejte mouku
Sůl - 1/2 lžičky, podle chuti
Zelená chilli paprička- 1 ks, přiznám se, že dyž nemám po ruce, použiju i kozí rohy
Zázvor - cca 2 cm, strouhaný
Červené chilli mleté- 1/2 lžičky (nebo i víc, jestli máte rádi pálivé)
Mletý koriandr - 1 lžička
Čerstvý koriandr - 2 lžíce, najemno nasekaný
Olej nebo ghí na smažení
 
Na omáčku:
Rajčata - 3 kusy
Zelená chilli paprička - 1-2 kusy, případně kozí rohy
Zázvor - 3 cm
Mletá kurkuma- 1/2 lžičky
Mletý koriandr - 1 lžička
Selský jogurt - 100 gramů
Voda s moukou - cca 100ml vody s 2 lžícemi mouky
Čestvý koriandr - 2-3 lžíce, najemno nasekaný
Celý římský kmín - 1/2 lžičky
Čertovo lejno - 1 špetka, není nutné, ale to asroma tojí za to
Garam masala - 1/2 lžičky
Sůl - 3/4 lžičky, podle chuti
Červené mleté čili - 1 lžička, klasika, podle chuti
Ghí - 2 lžíce
Cukr dle chuti, pokud Vám bude kari připadat příliš kyselé

Jak na to?
Kofty:
1. Nasttrouhanou dýni smíchejte s ostatními ingrediencemi na placičky.
2. Ve smažící pánvi předehřejte olej nebo ghí na vyšší střední stupeň. Z těsta vytvarujte placičky a z obou stran osmahnte dozlatova.
3. Dejte stranou a pusťte se do kari
 
Omáčka:
1. Rajčata, zelenou chilli papričku a zázvor rozmixujte na jemnou pastu.
2. V hluboké pánvi předehřejte na vyšší střední stupeň 2 lžíce ghí. Přidejte římský kmín, kurkumu a  mletý koriandr a rozvoňte.
3. Přidejte pastu z rajčat a nechte probublat na středním stupni, dokud se neoddělí olej. Přimíchejtevodu s moukou, pečlivě rozmíchejte a nechte probublat.
4. Vmíchejte jogurt, dokud se směs neprovaří.
5. Následně přidejte sůl, garam masalu, mleté chilli a čerstvý koriandr, promíchejte, přiklopte pokličkou a duste 4 minuty.
6. Kari je hotové. Přidejte placičky, přiklopte a duste 2-3 minuty na střední stupeň. Dýňové kofty nasáknout a je hotovo. Jedna věc, na kterou si dejte pozor. Když placičky nasáknout šťávu, kari ještě zhoustne. Kdyby bylo moc hutné, klidně směs ještě nařeďte. Přendejte do misky a ozdobte čerstvým koriandrem.
7. Podávejte s plackami nebo rýže. Na mě je docela syté, takže si tohle kari dopřávám jen tak s kofty. ;-)
8. Dobrou chuť.

Doporučení: Můžete si vyrobit omáčku podle svého výběru. Pro výrobu omáčky lze použít sušené ovoce, kešu oříšky, mák, smetanu nebo cibuli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky