04 února 2021

🇮🇳 Chana masala a chlebové placky nán s česnekem a koriandrem 🇮🇳

 



Chlebové placky nán s česnekem a koriandrem 
Co potřebujeme? (na 2 placky)
Hladká mouka – 250 g
Břlý jogurt – 120 g
Mléko – cca 100 ml
Sůl – 1 lžička
Cukr – 1 lžička
Prášek do pečiva – 1 sáček
Rostlinný olej – 1 lžíce
Česnek - 2-3 stroužky
Kmín
Ghí na potření
 
Jak na to?
1. Do misky dejte mouku, sůl, cukr, prdopeč, promíchtejte a přidejte jogurt, olej a přidejte trochu mléka. Vše smíchejte a postupně přidávejte mléko, dokud nevznikne nelepivé těsto. Pokud bude hodně lepit, dolaďte moukou.
2. Těsto přeneste na vál, ještě prohnětejte a pak rozdělte na dva díly. Vybraný díl rozválejte do velikosti pánve, na které budete naan páct. Nasekejte česnek, rovnoměrně nasypte na placku, přidejte kmín a natrhaný čerstvý koriandr a zaválejte do těsta.
3. Rozpalte pánev na vyšší strední stupeň a na sucho vložte placku do pánve. Pečte cca 3 minuty, obraťte a cca další 3 minuty pečte. Vyndejte z pánve a potřete trochou ghí. Suchým ubrouskem vytřete pánev a pokračujte s další plackou.
4. Dobrou chuť.


Chana masala
Co na to potřebujeme? (na 4-6 porcí)
Cizrna – 500 g,
- pokud bude cizrna z konzervy, určitě použijte do receptu i nálev
Rajčata – 400 g
Chilli papričky – 2-4 kusy – použil jsem dva kozí rohy
Cibule – 1 velká
Česnek – 6-8 stroužků
Zázvor – kousek o velikosti 8-10 cm
Zelený kardamon – 5–10 tobolek
Bobkový list – 2-3 listy
Garam masala – 1 lžíce
Kurkuma – 1/2 lžičky
Rajčatový protlak – 1 lžíce
Cukr
Sůl
Čerstvý koriandr
Citronová šťáva
Ghí
 
Jak na to?
1. Cizrnu, pokud máte sušenou, nechte přes noc nabobtnat. Pokud máte z plechovky, krok 1. a 2. přeskočte.
2. Pokud jste nechali nabobtnat, vodu nevylévejte. Povařte 30 minut v osolené vodě.
3. Vemte pánev, rozpalte ghí a přisypte garam masalu a kurkumu. Jakmile se lehce rozvoní, přidejte nasekaný česnek a zázvor. Prosmahněte a přidejte pokrájená cibuli a porestujte. Já obvykle restuji dokud nezesklovatí, pžípadně dozlatova. Potom přidejte papričky a rajčata. Promíchejte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
4. Obsah pánve dejte do mixéru a rozmixujte.
5. Na čisté pánvi rozpalte ghí. Přidejte zelený kardamon a bobkový list a rozvoňte. Následně přidejte rajčatový protlak, pořádně promíchejte a dejte do pánve rozmixovanou směs.Nechte probublat
6. Přidejte cizrnu. Nejlépe i s vodou. Ta obsahuje škrob, který pomůže směsi zhoustnout. Nemusíme všechnu. Je to spíš o tom, jakou chcete získat konzistenci. Přidejte podle chuti cukr a vařte 15 minut.
7. Podle chuti přidáme posekaný koriandr a citronovou šťávu. Vypněte, promíchejte a můžete servírovat s basmati či plackami.
8. Dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky