15 února 2021

🇻🇳 Bánh Giò 🇻🇳

 


 ... aneb vietnamský pyramidový knedlíček.

Co budeme potřebovat? - na 14 kusů
Mleté vepřové (nebo kuřecí) – 500g
Jidášovo ucho – 50g, nabobtnalé najmeno pokrájené nebo rozmixované
Jarní cibulka – 1 lžíce, nakrájená najemno
Cibule – 1 střední, nakrájená najemno
Olej – 1 + 2 lžíce
Banánové listy – 14 kusů o 20x20 nebo 25x25 cm
Rybí omáčka – 1 lžička
Rýžová mouka - 500g
Tapiokový škrob - 250g
Vepřový nebo kuřecí vývar – 1,5 l
Hat nem – 1 lžička
Sůl – 1+1 lžíčka
Cukr – 1 + 1 lžička
Mletý pepř

Jak na to?
1. K mletému masu přisypte sůl, cukr, hat nem a pokrájenou jarní cibulku. Promíchejte.
2. Na pánvi rozpalte lžíci oleje, přidejte cibuli a smažte dokud nezesklovatí. Poté přidejte mleté maso a restujte, dokud nezmizí růžová barva. Přidejte rybí omáčku a cukr. Promíchejte a přidejte jidášovo ucho. Restujte ještě minutu. Sundejte z plotny a vmíchejte špetku pepře. Dejte stranou.
3. Připravte si banánové listy na čtverce o hraně 20-25 cm. V pánvi přiveďte vodu k varu a listy oblanšírujte, aby změkly. Vyndejte a osušte. Poté si připravte strečovou fólii a potáhněte jí světlou stranu každého listu.
4. Do hluboké pánve nasypeme rýžovou mouku, škrob a vývar. Promíchejte, dokud nerozděláte hrudky. Přidejte 2 lžíce oleje a sůl. Promíchejte. Za stáleho míchání zachřívejte, dokud nedostanete konzistenci bramborové kaše. Vypněte teplotu, minutu míchejte a pak sundejte.
5. Vemte banánový list a přeložte ho úhlopříčně a následně přeložte napůl. Vytvořte kornoutek. Naplňte nejprve těstem, následně náplň a nakonec těsto. Zabalte tak, aby vznikla čtvercová podstava.
6. Naskládejte do pařáčku a duste 20 minut. Vyndejte a nechte vychladnout.
7. Před podáváním ohřejte v mikrovlnce.
8. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky