17 února 2021

🇻🇳 Bánh Da Lợn 🇻🇳

 


 ... aneb vietnamský dušený vrstvený dort.

Co budeme potřebovat?
Tapiokový škrob – 200g
Rýžová mouka – 50g
Pandanový extrakt – 1 lžíčka
Loupané mungo fazolky - 100g
Cukr – 250g
Kokosové mléko – 400ml
Voda – 300ml
Špetka soli
Olej

Jak na to?
1. Mungo fazolky propláchneme ve studené vodě, dokud ji přestanou obarvovat. Dáme do menšího hrnce, přilijeme vodu a vaříme, dokud nezměknou. Je to prakticky totožné s vařením bílé rýže. Sundámez plotny a necháme vychladnout.
2. Do hrnce nalijeme kokosové mléko a vodu, přisypeme cukr a sůl. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sundáme a dáme vychladnout.
3. Do misky dáme tapiokový škrob, rýžovou mouku a přilijeme vychladlou směs z kokosového mléka. Dobře promícháme.
4. Mungo fazolky dáme do mixéru, přilijeme 350 ml vzniklé směsi a promixujeme. Můžeme přidat žluté potravinářské barvivo, ale není nutné.
5. Do zbylé směsi přidáme pandanový extrakt a promícháme.
6. Ve větším hrnic přiveďte vodu k varu. Mezitím vytřete dortovou formu olejem. Buď si můžete připravenou směs rozdělit do tří hrnků zelené směsi a dvou hrnků žluté směsi nebo můžete postupně vlévat jednotlivé vrstvy od oka po cca 1 cm vrstvách. Formu postavte na pařáček. Vlijte vrstvu, duste 10 minut a poté přilijte další. Předposlední vrstvu nechte dusit 12 a poslední 15 minut. Doba tuhnutí se vždy odvíjí od způsobu dušení, výše jednotlivých vrstev a velikosti formy. V provizorních podmínkách jsem poslední vrstvu dělal 45 minut. Pravidlo je, na zatáhnutou vrstvu nalít další. Jestli je dort hotový zjistíte zapíchnutím špejle. Pokud se těsto nelepí, je  dort hotový.
7. Vyndejte z pařáčku a nechte zcela vychladnout. Vyndejte z formy a můžete porcovat. Dort vydrží v lednici přibližně 3 dny. Před podáváním přihřejte v mikrovlnce.
8. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

🥗 Moje kimchi 🥗

  Co budeme potřebovat? Pekingské zelí - 1 větší hlávka, rozčtvrcená, zbavená košťálu, nakrájená na cca 2cm proužky Jarní cibulka - 6 kusů, ...

Nejoblíbenější příspěvky