Venku je chladno a jak se tak nemůžu rozhodnout, co s dýní, našel jsem recept a musel ho vyzkoušet.
Co budem potřebovat?
Dýně - 500g, vydlabaná, okrájená a nakrájená na kostky. Měl jsem máslovou dýni, kterou jsem překrojil, zbavil dužiny, potřel olejem a zapekl v troubě. Poté jsem ji oloupal a použil do receptu.
Červená cibule - 1 větší, nakrájená nahrubo
Česnek - 4 stroužky
Bobkový list - 3 listy
Mletý černý pepř - 1/3 lžičky + 1/3 lžičky + špetka na dozdobení
Cukr - 2 lžíčky
Sůl - podle chuti
Zakysaná smetana - 1 lžíce
Citrónová šťáva - 1 lžíce
Dýňová semínka - 1 hrst; opražte
Ghí - 1 lžíce
Jak na to?
1. V hrnci rozehřejte na střední stupeň ghí, přidejte bobkový list a krátce rozvoňte. Přidejte česnek, promíchejte a následně přidejte cibuli. Restujte, dokud nezesklovatí. Poté vsypte 1/3 lžičky pepře. Promíchejte a přidejte nakrájenou dýni. Podlijte vodou nebo vývarem, zamíchejte a přiklopte. Duste cca 10 minut. Občas promíchejte.
2. Po deseti minutách odklopte, vyndejte bobkový list a směs rozmixujte. Za stálého míchání přidejte cukr, 1/3 lžičky pepře a vypněte plotnu.
3. Ozbobte dýňovými semínky, zakysanou smetanou a zakápněte citrónovou šťávou.
4. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat